Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2019 15:47

Χαιρετισμός Κοσμήτορα

papaioanou1Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διαιτολογίας (ΣΕΦΑΑΔ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Π.Θ.).

Η ΣΕΦΑΑΔ είναι νέα σχολή του Π.Θ. που ιδρύθηκε το 2019 μετά την απορρόφηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας από το Π.Θ.  Η πρώην μονοτμηματική ΣΕΦΑΑ εξελίχθηκε στη ΣΕΦΑΑΔ που πλέον αποτελείται από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) και το Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας.

Το ΤΕΦΑΑ του Π.Θ. δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές το 1994 και έχει ήδη διαγράψει μια πορεία αριστείας που το καθιστά μέσα στα 150 καλύτερα αντίστοιχα τμήματα παγκοσμίως. Αυτό αποκτά ακόμη περισσότερη αξία λαμβάνοντας υπόψη το πολύ μικρότερο αριθμό προσωπικού του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας σε σύγκριση με τα άλλα ΤΕΦΑΑ της χώρας και διεθνώς - διότι ως σήμερα οι διεθνείς λίστες κατάταξης λαμβάνουν υπόψη το συνολικό έργο που παράγεται ανά τμήμα κι όχι το έργο ανάλογα με τον αριθμό του προσωπικού - καθώς και τη νεαρή ηλικία του τμήματος που δεν έχει αποκτήσει ακόμη τις υποδομές που έχουν παλαιότερα τμήματα. Ωστόσο, τα 50 άτομα του μόνιμου εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού του ΤΕΦΑΑ και οι περισσότεροι από 1150 φοιτητές των προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού κύκλου σπουδών καθιστούν το ΤΕΦΑΑ ένας πλήρη και ανεπτυγμένο τμήμα που καλύπτει όλες τις σημαντικές πτυχές έρευνας και εκπαίδευσης στους τομείς της φυσικής αγωγής, του αθλητισμού και της άσκησης.

Από την άλλη μεριά, το Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας είναι πολύ νέο που μόλις ξεκίνησε να αναπτύσσεται, όμως κι αυτό με νέο επιστημονικό προσωπικό πολύ υψηλής ποιότητας. Οι φοιτητές που εισήλθαν το 2019 ακολουθούν το σύγχρονο νέο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος στα Τρίκαλα, ενώ οι φοιτητές των προηγούμενων ετών ακολουθούν το πρόγραμμα σπουδών του πρώην ΤΕΙ στην Καρδίτσα. Στόχος μας είναι και το τμήμα αυτό σε λίγα χρόνια να έχει πετύχει τα ψηλά στάνταρτ αριστείας που πληροί το ΤΕΦΑΑ.

Στην τελευταία δεκαετία της οικονομικής κρίσης που δυσκόλεψε πολύ όλη τη χώρα και τα Ελληνικά πανεπιστήμια, το ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας επηρεάστηκε λιγότερο απ’ ότι άλλα πανεπιστημιακά τμήματα, λόγω της εξωστρέφειας και της αριστείας σε όλα τα επίπεδα, που συνέβαλαν στην εισροή πόρων από ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία κέρδισαν με την αξία τους τα μέλη του προσωπικού μας. Οι πόροι αυτοί που ήρθαν κατ’ ευθείαν από Ευρωπαϊκές πηγές στο ΤΕΦΑΑ του Π.Θ., καθώς και η συνεργασία μας με κορυφαίους Ευρωπαίους καθηγητές και ερευνητές στο πλαίσιο της υλοποίησης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συνέβαλαν:

  • να αυξήσουμε ακόμη περισσότερη τις ερευνητικές μας επιδόσεις,
  • να συνεχίσουμε την υψηλής ποιότητας κατάρτιση των ερευνητών μας σε θέματα αιχμής,
  • να διατηρήσουμε νέους ερευνητές υψηλής ποιότητας στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας
  • και να βελτιώσουμε περαιτέρω τα προγράμματα σπουδών και τις διαδικασίες μας σε όλα τα επίπεδα (προπτυχιακό, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, μεταδιδακτορικές έρευνες).

Από την άλλη μεριά, ενώ οι προαναφερόμενοι πόροι συνέβαλαν να καλύψουν μέρος των υποδομών και αναγκών για έρευνα, δεν αποσκοπούν στο να καλύψουν ανάγκες διδασκαλίας και προϋπάρχουσες ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό για διδασκαλία, για τα οποία ευθύνεται αποκλειστικά το κράτος. Παρ’ όλα αυτά διατηρούμε σταθερή συνεργασία με τις πολιτικές αρχές και την τοπική αυτοδιοίκηση για να καλύπτουμε επιτυχώς τα κενά. Με το Δήμο Τρικκαίων και άλλους φορείς της τοπικής κοινωνίας (π.χ., σχολεία, αθλητικούς συλλόγους, νοσοκομεία, επιχειρήσεις κλπ.) συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων τα οποία βοηθούν τους φοιτητές μας να κάνουν πρακτική άσκηση και τους ερευνητές μας να εφαρμόζουν στην πράξη καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα, η αξία των οποίων ελέγχεται με έγκυρα και αξιόπιστα ερευνητικά εργαλεία.  

Η πολυεπίπεδη συνεργασία μας με φορείς είναι αμοιβαία επωφελής για την πανεπιστημιακή κοινότητα και τον τόπο.  Συμβάλει:

  • στην εκπαίδευση και πρακτική άσκηση των φοιτητών μας σε πραγματικές συνθήκες εργασίας,
  • στην ανάπτυξη της έρευνάς μας και την μεταφορά της νέας γνώσης που αποκτούμε μέσω της έρευνας στην διδασκαλία και στην ανάπτυξη των ικανοτήτων των φοιτητών μας με βάση τα σύγχρονα δεδομένα,
  • στην ανάπτυξη της οικονομίας μέσα από τους υλικούς και ανθρώπινους πόρους που προσελκύουμε και την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας,
  • στην αγωγή και υγιή ανάπτυξη των νέων παιδιών,
  • στην διατήρηση της καλής υγείας και ποιότητας ζωής των πολιτών.

Πέρα από την έρευνα και τη διδασκαλία, η σχολή μας πρωτοπορεί και σε κοινωνικές παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην πληροφόρηση του κοινού σε θέματα αγωγής και υγείας των πολιτών. Μέσα από δράσεις και ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ενημερώνουμε τους Έλληνες πολίτες για σύγχρονα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, άθληση, διατροφή και υγεία, όπως τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας :

Read 344 times Last modified on Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 09:03